Rabo-Proizvodnja-voca-2
Rabo-Proizvodnja-voca-3
Rabo-Proizvodnja-voca-4

PRIRODA NA VAŠEM STOLU

Proizvodnja Voća

Naši proizvodi plod su naše predanosti onome

što radimo. Emocija i strast stvaranja malog

dijela prirode koju unosimo u vaš dom, ono je

što nas svakodnevno pokreće 

Jabuka

Na obroncima Banovog brda nalazi se nasad jabuke površine od gotovo 100 hektara koji je posađen etapno od 2011. do 2018. godine.

 

Jedan je od najvećih suvremenih nasada jabuke u regiji. Posađen je sukladno najsuvremenijoj proizvodnoj tehnologiji i sa svom potrebnom infrastrukturom poput sustava za zaštitu od tuče, sustava obrane od mraza, kompjuterski vođenog navodnjavanja i prihrane biljaka.

 

Na visokointenzivnim nasadima sa 4.000-6.500 stabala po hektaru, proizvodimo 8.000t jabuke vrhunske kvalitete i najnovijih licenciranih selekcija sorata Gale, Zlatnog i Crvenog delišesa, Jonagoreda, Granny Smitha, Braeburna i Fujia

Zelena, žuta ili crvena...
slatka ili kisela... koja je vaša?

Iako stara sorta tek nakon introdukcije iz Azije bogatstvo njenog posebnog okusa
otkrili su konzumenti širom svijeta. Postala je jedna od omiljenih sorata sa
trendom snažnog rasta. Ima vrlo specifičnu hrskavu strukturu mesa, većinom
je pravilno prugaste ili tamno crvene boje, a zbog pomalo spljoštenog oblika ova
sorta već na prvi pogled razlikuje se od ostalih. Inače jedna od najkrupnijih
sorata jabuke koja se obično bere krajem listopada ili početnom studenoga.
Karakteristika mesa ploda ove sorte je i pojava prozirnih krugova na presjeku
„staklavosti“ (nakupljanje šećera među stanicama) koja se u nekim zemljama poput
Japana smatra premium obilježjem ploda. Sorta Fuji poznaje iznimno veliki broj selekcija
međutim kroz vrijeme svojim organoleptičkim i vizualnim svojstvima istakli su se oni
najbolji od njih. Tako se i u našoj proizvodnji nalazi vjerovatno i najpoznatija selekcija
Fuji Fubrax koja je dio KIKU brenda poznatog širom svijeta.

Crveni delišes kao desertna jabuka omiljena je kod potrošača sa specifičnim ukusom za

slatke jabuke posebne hrskave strukture. Jedna je od najljepših sorata jabuke i ističe se

svojim posebnim oblikom i tamnom bojom preko cijeloga ploda. Zbog toga je znaju

nazivati i ukrasna jabuka jer često služi kao svojevrsan dekorativni element u prostoru.

Kao i kod drugih sorata postoje razne selekcije ove sorte međutim u novije vrijeme

najzastupljenije su one koje se vrlo rano i intenzivno bojaju preko cijelog ploda.

S obzirom na preferencije naših kupaca i zahtjeve za visokim postotkom tamno crvene boje,

proizvodimo jednu od najkvalitetnijih selekcija ove sorte Red Cap Valtod koju

karakterizira visoki postotak obojenosti cijelog ploda te tamno crvena boja ali također i

karateristični oblik ove sorte po kome je ista i prepoznatljiva na tržištu.

Gala je najranija ljetna sorta jabuke. Ovisno o selekciji, klimatskom području te vremenu

cvjetanja ova sorta bere se od 10. kolovoza pa sve do 10 rujna. Krasi ju intenzivna crvena

obajanost ploda, vrlo slatki okus te umjereno veliki plodovi. Gala je „ljetna jabuka“ međutim

dostupnim skladišnim tehnologijama ona se iznimno dobro čuva pa tako potrošači mogu

uživati u njenom hrskavom i bogatom okusu tijekom cijele godine.

Diljem svijeta jedna je od najtraženijih jabuka posebno oni manji plodovi koji se konzumiraju

kao „snack“ namirnica visoke dodane vrijednosti i kratkog osvježenja tijekom dana. Postoje

razne selekcije gale ali najbitnija je podjela na prugaste i tamno obojane. S obzirom na

izvoznu orijentaciju tvrtke ali i različite preferencije naših kupaca proizvodimo najkvalitetnije

prugaste selekcije poput Gale Schniga Schnico i Gale Royal Beaut Proselect kao i najnoviju

selekciju tamno obojenih gala – Gala schniga Schnicored.  

Zlatni delišes jedna je od najstarijih ali i najpopularnijih sorata jabuke. Ovisno o

selekciji i klimatu zelene je do žute boje, vrlo slatka i prepoznatljivog izgleda često sa

pojavom karakteristične „hrđe“ koja je i njen trademark.

Omiljena diljem svijeta sastavni je dio ponude jabuka na svakom tržištu.

Ova srednje krupna do krupna sorta jabuke osim za konzumaciju u svježem obliku
često se koristi i za izradu slastica zbog količine šećera i specifičnog okusa.
Na tržištu obično razlikujemo 2 najpoznatije selekcije zlatnog delišesa
a to su Klon B i Reinders. Klon B karakterizira jarko žuta boja i „hrđavost“
što se u nekim zemljama smatra premium obilježjem ploda, međutim većina tržišta

zahtjeva čiste plodove bez naglašenih lenticela i „hrđavosti“ kao i zelenu

do zeleno žutu boju plodova. Upravo iz navedenog razloga naša tvrtka proizvodi isključivo selekciju Reinders.

Granny smith jedina je kisela konzumna jabuka. Karakterističnog je izgleda, tamno do

svijetlo zelena, sa više ili manje naglašenim bijelim lenticelama i vrlo je popularna

među potrošačima koji ne preferiraju slatki okus jabuke već specifični osjećaj

osvježenja koju ova sorta pruža. Iako svojim osobinama i strukturom mesa vrlo

kompaktna i stabilna sorta za čuvanje, za nju je ipak potrebna upotreba

najsuvremenijih tehnologija skladištenja kako bi se njeni plodovi bez promjene mogli

konzumirati tijekom cijele godine.
Iznimno je tražena sorta za izradu sokova, smoothie-a ali i kolača
zato što napitcima i slasticama daje svjež i pomalo kisel okus. Kao
takva jedinstvena kisela jabuka tražena je na svim svjetskim tržištima
od kojih neka preferiraju sjajne voskirane plodove, koje naša tvrtka
također ima u ponudi sa „high gloss“ jestivim voskom u tankom premazu.

Jonagored i jonagold zapravo su ista sortna porodica jabuke. Razlika je samo u

vremenu dozrijevanja i strukturi obojenosti ploda koja može biti prugasta ili tamnije

obojana bez strukture. Ovo je jedna od najkrupnijih sorti jabuke
a obično se bere početkom ili sredinom listopada. Nerijetko je potrošači
zamjene izgledom za sortu Idared, međutim svojim okusom i organoleptičkim
svojstvima ovo je daleko bolja i ukusnija sorta od Idareda.

Jonagored je iznimna jabuka, kako prema svome kiselkasto-slatkom okusu tako i

prema svojim nutritivnim vrijednostima odnosno količini antioksidansa koje sadrži.

Radi svojih karakteristika a posebno veličine ploda omiljena je konzumna sorta Srednje

i Istočne Europe. Proizvodimo trenutno jednu od najboljih selekciju
prugastih Jonagoreda -Morrens Jonagored Supra
ali i jonagolda -Jonagod Dacosta 

Braeburn je sorta manjih plodova, specifične rumene boje i još posebnijeg okusa i

arome. Meso joj je izuzetno čvrsto i hrskavo a pokožica glatka. Okus je vrlo specifičan i

poprilično drugačiji od svih ostalih sorata, a aroma ove sorte uistinu je jedinstvena.

Ovo je jedna od sorata kojoj konzumenti ostaju vjerni cijeli život upravo radi posebnih

organoleptičkih svojstava koje posjeduje. Najveća potrošnja ali i proizvodnja
ove sorte nalazi se u Njemačkoj,
dok se ova jabuka osim za konzumaciju u svježem obliku koristi
često i za izradu sokova zbog svoje izuzetno privlačne arome. Ova sorta
vrlo je zahtjevna za čuvanje i traži specifične režime i protokole
u dugotrajnom skladištenju, posebice jer radi svojih karakteristika
nije pogodna za korištenje Smartfresh-a.

Nektarina

Proizvodnja ovog ukusnog ljetnog voća na gotovo 20 hektara odvija se na Banovom brdu gdje okupane suncem rastu sočne Baranjske nektarine. Iako na ovom području Europskog jugoistoka uzgoj koštićavih vrsta voća ugrožavaju hladne zime i mrazna proljeća, mikrolokacija Banovog brda idealna je za uzgoj jer radi nadmorske visine, nagnutih terena i ruže vjetrova, proljetni cvjetovi nektarine odolijevaju hladnom vremenu a broj sunčanih sati koji se može usporediti sa mediteranskim podnebljem, daje plodu potrebnu snagu za rast i dozrijevanje te iznimnu aromu i slatki okus.

 

Proizvodimo 3 sorte i to Ambru kao najraniju, zatim Caldessi kao iznimno obojanu i najfiniju iz porodice nektarina bijelog mesa, te naposlijetku Stark red gold kao kasno ljetnu krupnu sortu iznimnih organoleptičkih svojstava.

Tehnologija
i infrastruktura

Uz najsuvremeniju proizvodnu tehnologiju i visoko intenzivni sklop nasada po uzoru na Južni Tirol, posebnu pažnju posvetili smo ulaganju u naprednu infrastrukturu i sigurnost naše proizvodnje jabuke.

Uz najsuvremeniju proizvodnu tehnologiju i visoko intenzivni sklop nasada po uzoru na Južni Tirol, posebnu pažnju posvetili smo ulaganju u naprednu infrastrukturu i sigurnost naše proizvodnje jabuke.

 

Tehnologije koje osiguravanju zaštitu naših nasada od sve prisutnijih klimatskih ekstrema preduvjet su svake održive voćarske proizvodnje ali isto tako i kontinuiteta prinosa a samim time i opskrbe naših partnera te općenito tržišne prisutnosti naših proizvoda diljem svijeta.

 

Stoga smo svojim voćnjacima osigurali svu zaštitu i tehnologiju koja im je potrebna.

 

Navodnjavanje i prihrana voćnjaka osigurana je u optimalnoj količini i dinamici putem najsuvremenijeg kompjutiziranog sustava za natapanje i ishranu. Time naše voćke i plodovi dobivaju potrebnu dnevnu količinu vode i hranjiva neovisno o vremenskim prilikama.

 

Za zaštitu našeg voćnjaka od grada osigurali smo zaštitu protugradnim mrežama, a od proljetnih mrazeva sustavom obrane od mraza kroz zaleđivanje voćnjaka.

 

Za osvježavanje voćnjaka pri ekstremnim ljetnim temperatura zadužen je sustav rasprskavanja vode iznad voćaka.

 

Na ovaj način naša proizvodnja sigurna je od svih prirodnih nepogoda te smo u mogućnosti svake godine proizvesti i opskrbiti naše partnere željenim količinama i kvalitetom svježe jabuke.  

Visoko intenzivna proizvodnja

Nasadi jabuke posađeni su u skladu sa suvremenim principima visoko intenzivne proizvodnje. Osnovni preduvjet kontinuiteta visokih uroda je gusti sklop koji ovisno o sorti varira od 3-3,2m između redova te 0,5-0,8m između stabala u redu. Time se postižu sklopovi sadnje od 4.000 pa do čak 6.500 sadnica po 1 hektaru.

 

Na taj način, svakoj sorti prilagođeni sklop sadnje omogućava optimalni rast i razvoj kako biljke tako i plodova ostvarujući pri tome visoku rodnost, veći promjer ploda te odličnu obojenost u crvenim sortama.

Zaštita od tuče

Naši nasadi voća opremljeni su sustavom za obranu od tuče koji osim svoje primarne funkcije zaštite plodova i stabala od prirodnih nepogoda (tuče) također služe i za zaštitu plodova od sunčevih ožegotina odnosno jakog UV zračenja tijekom ljetnih mjeseci.

 

Visokokvalitetne mreže za zaštitu od tuče svojim optimalnim osjenčanjem također štite stabla i plodove od prevelikog gubitka potrebne vlažnosti ali pri tome  propuštaju potrebnu razinu sunčeve svjetlosti koja je neophodna za sve procese koji se u biljci i plodu događaju u njihovom rastu i razvoju tijekom cijele godine.

Kompjutersko navodnjavanje i prihrana

Naši voćnjaci su također opremljeni sa najsuvremenijim sustavima kompjuterski reguliranog navodnjavanja „kap po kap“ kao i fertirigacije odnosno prihrane voćaka potrebnim hranjivim elementima. Na taj način osigurana je optimalna količina vlage u tlu i svog potrebnog hranjiva a kako bi se voćke i plodovi nesmetano razvijali i rasli.

 

Osim toga navedeni sustavi pružaju zaštitu od temperaturnih stresova koji bi u protivnom tijekom vrućih mjeseci značajno ugrozili željeni razvoj plodova, njegovu krupnoću, obojenost ali i samu kvalitetu te kasniju skladišnu sposobnost. Navedeni kompjuterski sustav regulacije navodnjavanja i prihrane radi na principu prepoznavanja pojedinih uvjeta u voćnjaku i adekvatnom programski određenom unosu vode ili elemenata u tlo u točno zadanim razmacima i količini te na točno zadanim lokalitetima voćnjaka.

Zaštita od mraza

Uz prirodne nepogode poput suše, oluja ili tuče najznačajniju prijetnju svakom voćnjaku predstavlja mraz. Proljetni mrazevi glavni su razlog smanjenja godišnjih uroda voća kao i njegove kvalitete.

 

Stoga smo uz sustave zaštite od tuče kao i sustave navodnjavanja te prihrane, svoju proizvodnju opremili i najučinkovitijim sustavom za obranu od mraza. Mraz je u posljednjih 10-tak godina postao više pravilo nego iznimka, tako da tijekom ranog proljeća gotovo svake sezone sustavom od mraza branimo urod i kvalitetu naše proizvodnje voća. Navedeni sustav odnosno tehnologija funkcionira na način da se u najosjetljivijoj fazi cvjetanja ili formiranja malih plodova prilikom pojave mrazeva (temperatura ispod 0ºC) po površini cijelog voćnjaka rasprskava velika količina prethodno akumulirane vode.

Na taj način na stablima, listovima, cvjetovima ili plodovima dolazi do stvaranja leda čime se oslobađa velika količina toplinske energije koja podiže temperaturu u voćnjaku a u slučaju dužeg i jačeg mraza led u potpunosti obloži cvjetove ili plodove te ih na taj način i fizički štiti od jakih minusa u voćnjaku. Isto se naziva „iglu“ efekat kada kontinuirano stvaranje leda osigurava da je unutar njega temperatura uvijek oko 0ºC sa malim varijacijama. Navedeno osigurava da temperatura oko samog cvijeta ili ploda uvijek bude oko ništice i na taj način ne dođe do izmrzavanja i propadanja plodova u formiranju.

 

Osim zaštite od mraza navedeni sustav služi također i za navodnjavanje rasprskavanjem u ljetnim mjesecima kada radi velikih suša navodnjavanje „kap po kap“ nije dovoljno i kada se većom količinom vode žele osvježiti plodovi i krošnje voćaka. Uz to sustav također pomaže i u poboljšanju crvenog obojenja na pojedinim sortama na način da u vrućim ljetnim mjesecima tijekom noći spušta temperaturu u voćnjaku te tima stvara što veću razliku između dnevnih i noćnih temperatura a koja razlika je preduvjet za dobivanje crvene boje na plodovima. 

Kvaliteta & sigurnost

Kvaliteta naših proizvoda naš je primarni fokus ali i naša legitimacija. Proizvodnja jabuke počiva na principima najsuvremenije tehnologije, u kojoj ništa ne prepuštamo slučaju.

Standard kvalitete

Od rezidbe, prorijede sve do navodnjavanja i prihrane našeg voćnjaka činimo sve kako bi svaki plod bio savršeni mali dio prirode koji donosimo na vaš stol. Suvremene agrotehničke mjere te implementirana tehnologija i infrastruktura osiguravaju odlično zdravstveno stanje voćnjaka, visoke prinose i iznimnu kvalitetu svog proizvedenog voća.

 

Nakon berbe jabuku čuvamo u idealnim uvjetima našeg novog suvremenog objekta za skladištenje i pakiranje, gdje kroz sljedećih 12 mjeseci a sve do nove berbe zadržavamo izvornu svježinu, kvalitetu i okus jabuke kao da je netom ranije ubrana u voćnjaku.

 

Upravo je visoki standard kvalitete naše jabuke ali i pouzdanost opskrbe 365 dana u godini ono što stoji iza našeg brenda i što osiguravamo našim partnerima diljem svijeta.

Sigurnost

Zdravstvena sigurnost našeg voća za nas je od iznimne važnosti. Voće je jedno od najzdravijih prirodnih namirnica i ono takvo nakon proizvodnje mora i ostati. Sukladno svim važećim Europskim regulativama i direktivama naše voće je uvijek u potpunosti zdravstveno ispravno te u skladu sa Uredbom 396/2005 Europskog parlamenta i Direktivom Vijeća 91/414/EEZ.

 

Navedeno osim radom sukladno pravilniku o integriranoj zaštiti dokazujemo i nacionalnim certifikatom Dokazana kvaliteta te globalno priznatim GlobalGap certifikatom koji osigurava da tijek cijele naše proizvodnje voća bude u svakom pogledu pa tako i onom zdravstvenom, u skladu sa svim potrebnim standardima.

Jedna jabuka na dan
tjera doktora iz kuće van

Mnogi od nas ponekad zaboravljaju kako

su najjednostavniji odgovori zapravo i

najbolji. Za bolje zdravlje samo trebate

posegnuti za jednom jabukom.

Može se jesti sirova, a može se i skuhati, preraditi u sokove, marmelade, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.

Ne zaboravimo i na pripremu ukusnih kolača.

 

Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.

Često se može naći u dijetama za mršavljanje jer sadrži više od 10 posto dnevne količine dijetalnih vlakana koju preporučuju nutricionisti.

 

Što još reći o jabukama? Ukusne su, ima ih u raznim bojama i okusima.

Ako niste raspoloženi za slatko, uzmite kiselu jabuku – i obratno.

 

Jabuke su voće koje bi trebali uvijek imati kod kuće.  Ima ih različitih sorta – čak 10 000.

Mogu biti kisele, slatke, tvrde, mekane, sočne… Ma ne možemo sve ni nabrojati. Njihovoj raznovrsnosti nema kraja.

 

No kako se ne bi vrtjeli samo oko mršavljenja i dijeta, donosimo vam 10 razloga zašto jesti jabuku i zašto je opravdano možemo zvati najzdravijim voćem na svijetu.